Η Chinatown στην Αθήνα δεν έχει μια επίσημη, καθορισμένη “ίδρυση” όπως πολλές άλλες China town σε άλλες πόλεις, αλλά η ανάπτυξή της ξεκίνησε κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν μεγάλο κύμα Κινέζων μεταναστών ήρθε στην Ελλάδα.
Στα πέριξ της οδού Πειραιώς στο Μεταξουργείο και σε έκταση περίπου 15 οικοδομικών τετραγώνων, ζει και αναπνέει εδώ και χρόνια η αθηναϊκή Chinatown.
Ανάμεσα στις οδούς Κεραμεικού, Λεωνίδου, Θερμοπυλών, Μαραθώνος, Πλαταιών, Ιάσωνος, Γιατράκου, Μυλλέρου, Αγησιλάου και στο αδόμητο οικοδομικό τετράγωνο που περιλαμβάνει την πλατεία Αυδή, δεκάδες κινέζικες εμπορικές επιχειρήσεις κυρίως με ρούχα, αλλά και έπιπλα και φωτιστικά λειτουργούν καθημερινά.
Εδώ βρίσκονται και τα κινέζικα παντοπωλεία τροφίμων, τα οποία τροφοδοτούν τις κουζίνες της κινέζικης κοινότητας της πόλης με τη γευστική οικειότητα της μακρινής τους πατρίδας, όπως και υπαίθρια λαϊκή αγορά με νωπά λαχανικά της κινεζικής χλωρίδας Στα μπακάλικα-σούπερ μάρκετ της περιοχής και ειδικά στη Λεωνίδου και την Κεραμεικού, εντοπίζονται με την πρώτη ματιά αναρίθμητα είδη αποξηραμένων φυκιών και ψαριών, νούντλ από γλυκοπατάτα και κεχρί, σνακ από κουκιά, καθώς και ολόκληρες κατεψυγμένες πάπιες Πεκίνου.
Οι Κινέζοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους από το 2000 και μετά. Ένα μεγάλο μέρος της κινέζικης παροικίας της Αθήνας εγκαταστάθηκε στο «Μέγαρο Μυλλέρου» επί της οδού Αγησιλάου. Σήμερα, το «Μέγαρο Μυλλέρου» καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και διαρθρώνεται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Εκεί, σε μια μεγάλη επιφάνεια ανάμεσα σε Αγησιλάου και Πειραιώς, τα εν λειτουργία καταστήματα είναι μετρημένα: 1-2 που πωλούν ρούχα και υφάσματα και άλλη μια επιχείρηση αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό.

Στην πλευρά της Πειραιώς οι όροφοι του συγκροτήματος έχουν οικιστική χρήση, ενώ προς την Αγησιλάου συγκεντρώνουν καταστήματα χονδρικής πώλησης, που εξειδικεύονται συνήθως σε ένα είδος και εξυπηρετούνται απευθείας από παρακείμενους αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα, το κτίριο στεγάζει στους πέντε ορόφους του και άλλες υπηρεσίες που απευθύνονται στα μέλη της κινεζικής κοινότητας, όπως ταξιδιωτικά, δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, συλλόγους και τα γραφεία της εφημερίδας «China-Greece Times», ένα από τα ελάχιστα σημεία που μπορεί κάποιος να συναντήσει Κινέζους που συνεννοούνται άνετα στα ελληνικά. Εκεί βρίσκεται και ένα κινέζικο φροντιστήριο, στο οποίο πηγαίνουν τα παιδιά της κοινότητας καθημερινά μετά το σχολείο ώστε να διατηρήσουν την επαφή με τη γλώσσα τους.
Οι Κινέζοι δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με όλα τα υπόλοιπα μεταναστευτικά φύλα. Και ίσως ένα χαρακτηριστικό της διαφοράς τους είναι πως το 83% των Κινέζων – σύμφωνα με στατιστικές – έφτασαν στη χώρα μας αεροπορικώς. Η επιλογή της Ελλάδας ήταν συνειδητή για αυτούς. Δεν ήρθαν με σκοπό να εργαστούν για ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε να συμβιβαστούν με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς. Ήρθαν για να κάνουν εμπόριο, να βγάλουν λεφτά και να συνεχίσουν τη ζωή που διέκοψαν στη πατρίδα τους. Παντρεύονται με τον παραδοσιακό κινεζικό τρόπο και η διατροφή τους παραμένει η ίδια. Αγνοούν την ελληνική γλώσσα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δεν επικοινωνεί ούτε στα αγγλικά.
Σύμφωνα με την κ. Ελένη Μπίλια, μία από τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους που δουλεύουν στην εφημερίδα China Greece Times, μέχρι πρόσφατα ήταν η μόνη Ελληνίδα που εργαζόταν στην εφημερίδα. Εκείνη γράφει στα ελληνικά το ελληνικό κομμάτι της εφημερίδας.
Η Ελένη δουλεύει εκεί από το 2016, γνωρίζει κάποια κινεζικά αλλά κατά βάση συνεννοείται με τους συναδέλφους της στα αγγλικά. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2016 που πρωτοέπιασα δουλειά εδώ. Αρχικά, υπάρχουν διαρκώς ειδήσεις οπότε πάντα έχω να γράψω για μία εκδήλωση, για μία συμφωνία κτλ. Υπήρχαν πάντα διμερείς σχέσεις αλλά πλέον έχουν αυτές βρίσκονται σε νέο επίπεδο. Ίσως έχει να κάνει με την Cosco και με την golden visa».
Η ίδια η κινεζική κοινότητα έχει αλλάξει. Πλέον στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες και επενδυτές οι οποίοι έχουν μάλλον ζουν κατά βάση προς τα Νότια Προάστια, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη. Στην Chinatown μένουν ακόμα κυρίως οι άνθρωποι της εργατικής τάξης και κυρίως όσοι ήρθαν στα πρώτα κύματα της κινεζικής μετανάστευσης προς την Ελλάδα.
«Οι Κινέζοι είναι πολύ εργατικοί άνθρωποι, είναι σαν να το έχουν στην κουλτούρα τους. Ξυπνούν το πρωί, δουλεύουν μέχρι το βράδυ και μετά ξανά από την αρχή, δεν έχουν τόσο στο λεξιλόγιό τους τη διασκέδαση», μας λέει η Ελένη. «Εκτός από εργατικοί είναι και πολύ καλοί συνάδελφοι, δεν έχω ποτέ αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα”.
https://sepolia.net/anakata/kanontas-mia-volta-stin-china-town-tis-athinas
Διαβάστε επίσης:
Οι διαφορετικές κουζίνες της Κίνας